Co dostarczają nam warzywa?

Dlaczego tak istotne jest włączenie warzyw do naszej codziennej diety?
Są one głównym źródłem witamin, substancji odżywczych oraz ważnego w aspekcie pracy naszych jelit-błonnika.
Co istotne warzywa posiadają znacznie mniej węglowodanów niż owoce, dlatego to właśnie je powinniśmy spożywać częściej.

Warzywa są cennym źródłem takich związków jak choćby beta-karoten (a posiadają go głównie marchew, natka pietruszki, szpinak, jarmuż czy dynia) oraz takich składników mineralnych takich jak wapń, żelazo, potas, magnez czy miedź, dodatkowo dostarczają one naszemu organizmowi związków o charakterze przeciwutleniającym m. in polifenole, selen, chlorofiliny.

Wapnia do naszej diety dostarczają głównie: szpinak, brukselka. Żelaza natomiast jarmuż, natka pietruszki. Potasu zapewniają pomidory, seler, magnezu dostarczają zielony groszek, seler i brukselka.

Należy również pamiętać, że konserwowane mogą zawierać duże ilości soli, co nie wpływa pozytywnie na pracę naszego organizmu.
Najważniejsze aby warzywo, które spożywamy było świeże, dzięki temu możemy mieć pewność, że ma ono wysoką wartość odżywczą.

Author: kinotomaszow.pl